top of page

 הפרעת קשב וריכוז

במקרים רבים הפרעת קשב וריכוז פוגעת בתפקודיים הניהוליים, ביניהם: התארגנות, פעולה עקבית, הקפדה על פרטים חשובים והפעלת תהליכי בקרה.

תפקודים ניהוליים עומדים בבסיס תהליכי הלמידה. ההמללה הפנימית מאפשרת למידה, כך למשל: כשעלינו לקרוא מילה לא מוכרת אנו מאיטים את קצב הקריאה, לשם קריאה מדויקת עפ"י סימני ניקוד. אופן עבודה זה דורש מאיתנו יכולת לתכנן ולהפעיל תהליכי בקרה.

 

נוטים לחלק את הפרעת הקשב והריכוז ל-3 סוגים עיקריים:

1) הסוג המאופיין בעיקר בקשיי קשב- סוג זה כונה בעבר ADD, כאשר השמטת האות H מראשי התיבות ADHD ציינה את העדרה של היפרקטיביות. הפרעת קשב מאופיינת בנטייה למוסחות יתר מגירויים סביבתיים, קשיי התארגנות והמנעות ממטלות שדורשות ריכוז לאורך זמן ממושך.

2) היפרקטיביות ואימפולסיביות- היפרקטיביות ואימפולסיביות כלולות יחד באותה קטגוריה של מאפיינים. עם זאת, היפרקטיביות ואימפולסיביות הן תופעות שונות אשר יכולות להופיע ביחד או לחוד. תופעות אלה מופיעות לרוב יחד מכיוון ששתיהן מאופיינות בפגיעה בתפקודים הניהוליים.

3) הסוג המשולב- סוג זה כולל קשיי קשב בשילוב עם היפרקטיביות ואימפולסיביות.


הפרעת קשב וריכוז פוגעת בתפקודים ניהוליים העומדים בבסיס יכולות הלמידה. תפקודים ניהוליים מסייעים במיתון אימפולסיביות, עבודה באופן שיטתי, מתוכנן ומבוקר. באופן זה אנו נמנעים משיבושים בקריאה ומטעויות בכתיבה. לפיכך, הפרעת קשב וריכוז פוגעת בתפקודים הניהוליים, וכתוצאה מכך גם ביכולת הלמידה שבבסיסה נמצאים תהליכי תכנון, ארגון ובקרה. בשיעורי הוראה מתקנת נעשית עבודה שיטתית כדי למתן אימפולסיביות ולעבוד באופן שיטתי ומבוקר, זאת באמצעות כרטיסי ניווט ועוד המובילים ללמידה מתוכננת ומבוקרת.

 

הקניית אסטרטגיות וכלים להתמודדות עם הקשיים בתפקודים הניהוליים הכרחית לביסוס המיומנויות שנמצאות בבסיס הלמידה. כשהתלמיד מסוגל בסופו של תהליך להמליל באופן עצמאי את התהליכים הדרושים למיתון אימפולסיביות ולעבודה שיטתית, זה מצביע על כך שהוא רכש את הכלים כדי לעקוף את הקושי בתפקודים הניהוליים.

אני בעלת ניסיון רב באבחון וטיפול בלקויות למידה. במסגרת המומחיות שלי בלקויות למידה, אני מסייעת בבניית תכנית אישית להתמודדות עם הפרעת קשב וריכוז ובליווי ההורים ביישום התכנית, ומלווה הורים ותלמידים באזור המרכז (ראשון לציון, בת ים, חולון, תל אביב).

לקריאה נוספת:

bottom of page